Mietin alkuun, että onko tuo otsikko, jota haluan käyttää,mutta hetken mietittyäni päädyin kuitenkin siihen. Mä olen jollakin tasolla ekohippi, eikä mua haittaa ekohippi nimitys, niin toivon, ettei kukaan muukaan siitä pahastu. 

Tää on aihe, josta saan varmasti kirjotettua monta artikkelia, koska se käsittää niin montaa eri aihetta.

Tänään ajattelin kirjoittaa roskista. Syynä siihen on, että käytiin 7-vuotiaan kanssa reippailemassa ja siivoamassa tätä ihanaa kylää. Meillä on kirjastossa niin hieno palvelu kuin roskapihdit. Kirjastokorttia vilauttamalla saa pihdit lainaan viikoksi. Tänään kävelimme (vai köpöttelimme) kylällä tunnin ja saimme saaliiksemme 4!!! pussillista roskia. Ja kaikki idea tähän lähti yksinkertaisesti facebookin kyläyhteisön koirankakka keskustelusta. Sain innostettua yhden aktiivikyläläisen mukaan. Yhden!

Meinasin, etten aloita mitään koirankakka vs roskakeskustelua, mutta aloitan kuitenkin.Toivoisin, että jokainen ajattelisi vähän nokkaansa pidemmälle. Jos kaikki ajattelee, ettei yksi roska maahan heitettynä haittaa, jos jokainen ajattelee, ettei tämä yksi keräämätön koirankakka haittaa... Jos lunta on vaikka 4 kuukautta yhteen menoon ja sinne koiransa kakattaa joka päivä sanotaan kerran... se tekee aika monta läjää ja ihana kevät tuo ne esille. Samoin roskat: todella törkyistä. Kakka sotkee vaatteet, lasten pulkat, kengät. Roskat sotkee ympäristön, Roskat tappaa eläimiä. Ei tästä enempää, tää oli tällästä hidasta ajatuksen virtaa,

Roskia nyt on muuallakin kun siellä luonnossa, niinkuin kotona. Kotitalouksien roskamäärät on hurjia ja meidän kotitalous ei eroa siitä ollenkaan. Mun mielestä roskia tulee ihan liikaa. Meillä lajitellaan lasit, metallit, paperit, pahvit, sekajäte j'a komposti.

Lasia ei paljon tule, hyvin harvoin ostan säilykkeitä, jotka olisi lasipurkissa ja nekin joista lasipurkki tulee menee usein uusiokäyttöön, viimeistään syksyllä, kun on säilömisaika.

Metallia tulee lähinnä tonnikalassa, äkkiä ei muuta säilykettä tule mieleen, jota meillä syötäisiin. Tomaattimurskan ostan pahvitölkissä, koska koen sen ekologisemmaksi. Hernekeittoa meillä on tällähetkellä kaksi tölkkiä, mutta sekin hätävararuokana, yleensä teen senkin itse alusta alkaen.

Paperia tulee, koska haluan lukea paikalliset mainokset ja paikallisuutiset. Ne toki saisi katsottua myös netistä, mutta tykkään lukea, tykkään katsoa ne oikeat kuvat, tykkään paperin tunnusta käsissä :)

Pahveja tulee lähinnä maitotölkeissä, ne katoaa saunaa ja takkaa lämmittäessä. Hyi minua ja pahoja pienhiukkaspäästöjä.

Sekajätettä tulee pussillinen 1-3 päivässä, riippuen ruuista, joita tehdään. Jos olen jotain oikeaa tavaraa heittämässä roskiin, mietin aina: voinko itse jatkokäyttää sitä jossain, tai voisiko joku muu tarvita sitä. Tähän olen vielä liittänyt Facebookissa kiertävän tavara pois päivässä "haasteen", eli joka päivä olisi tarkoitus poistaa edes yksi tavara ja jos tuo tavaran kotiin, joutuu poistamaan kaksi.

Kompostiin menee siis kaikki ruokajäte, suodatinpussit ja niin edelleen. Ja kesällä valmis komposti pääsee kasvihuoneeseen tai kukkapenkkiin.

Tässä aikapaljon jätteestä ilman päätä ja häntää. HEIPS.